15 Σεπτεμβρίου 2018

Γενικές πληροφορίες για τα DANIO MARGARITATUS


© Peter Macguire

ΟΝΟΜΑΣΙΑ & ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Το πανέμορφο αυτό ψαράκι θα το συναντήσετε με τις ονομασίες:

Celestichthys margaritatus
Danio Margaritatus
Celestial Pearl Danio (CPD)
Rasbora (Microrasbora) Galaxy
Fireworks Rasbora

Ανακαλύφθηκε μόλις το 2007 στην Myanmar της Ασίας κοντά στην πόλη Hopong.
Απο τις φωτογραφίες της περιοχής που έχω δεί ο βιότοπος των cpd είναι κυρίως γεωργικές εκτάσεις με σχετικά ρηχά νερά.Στο δίκτυο αναφέρεται πως συναντούνται κυρίως φυτά της οικογένειας Hydrocharitaceae όπως blyxa και elodea (egeria).


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Τα cpd δεν ξεπερνούν στην ενηλικίωση τους τα 2 εκατοστά και παρότι είναι υπέροχα ψάρια,το μικρό τους μέγεθος ίσως αποτελεί ένα μειονέκτημα στη διάδοση τους.

Μπορούν να φιλοξενηθούν σε μικρά,σχετικά,ενυδρεία (πχ 40 λίτρων) αλλά και σε μεγαλύτερα κοινωνικά με την προϋπόθεση, όμως ,πως έχουμε επιλέξει με προσοχή τους συγκατοίκους τους..όχι μόνο για τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και λόγο μεγέθους των cpd ..δε νομίζω να θέλουμε να καταλήξουν τροφή για μεγαλύτερα ψάρια..


Όσων αφορά τις παραμέτρους νερού βάσει του seriously fish το ph θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 6.5-7.5 ,η θερμοκρασία απο 20-26 βαθμούς και η σκληρότητα απο 90 έως 268 ppm.
Τα δικά μου βρίσκονται σε 7.4ph και θερμοκρασία 22 βαθμών..ενώ η σκληρότητες είναι KH 6 και GH 9.Με αυτές τις παραμέτρους κατάφερα πριν λίγους μήνες να δω και γόνο αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να τον μεγαλώσω καθώς δεν είχα προετοιμαστεί κατάλληλα..

Σκεφτείτε πως τα cpd φτάνουν τελικό μέγεθος τα 2 περίπου εκατοστά..οπότε φανταστείτε πόσο μικρό είναι το ψαράκι μόλις αποχωρίζεται το λεκιθικό σάκο.

Όσων αφορά τη διατροφή,θα δεχθούν οποιαδήποτε τροφή φτάνει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το στόμα τους και κυρίως πρωτεϊνική όπως αρτέμια και δάφνιες σε ζωντανή,κατεψυγμένη ή αποξηραμένη μορφή.

© Peter Macguire
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Τα cpd είναι ειρηνικά και ντροπαλά ψάρια που δε θα δημιουργήσουν προβλήματα με άλλα είδη.Όσες φορές τα είχα σε ενυδρείο με άλλα είδη δεν παρουσιάστηκε το παραμικρό πρόβλημα (έχουν συνυπάρξει με cherry barbs,odessa barbs, zebra danio και για ένα διάστημα με ένα μονομάχο.)
Αξίζει να σημειώσω πως οι περιπτώσεις που τα είχα με άλλα είδη ήταν σε ενυδρείο 60 και 125 λίτρων και όχι σε 40 ή μικρότερο. 
Επίσης η συγκατοίκηση με τον μονομάχο μπορεί να μην είναι πάντα ειρηνική καθώς εξαρτάται απο τον χαρακτήρα του μονομάχου. 
Έχω διαβάσει για χομπίστες που φιλοξενούν τα cpd μαζί με γαρίδες..δεν το έχω επιχειρήσει αλλά ίσως υπάρξει πρόβλημα με τους γόνους της γαρίδας,μιας και παρ ότι τα cpd είναι μικροσκοπικά είναι θηρευτές.
Όσων αφορά την μεταξύ τους συμπεριφορά,τα cpd είναι κοπαδόψαρα και καλό θα ήταν να έχουμε μια αναλογία 1 αρσενικό προς 2 τουλάχιστον θηλυκά σε ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων.Ανα διαστήματα είχα χαλάσει τελείως αυτην την αναλογία και δεν παρατήρησα ιδιαίτερο στρες απο το αρσενικό προς τα θηλυκά..κάτι το οποίο έχω παρατηρήσει σε άλλα είδη.
Παρ ότι είναι κοπαδόψαρα δε θα τα δείτε να 'κοπαδιάζουν' με τον τρόπο που κάνουν άλλα είδη.Θα τα δείτε να κινούνται σε όλο το ενυδρείο και κυρίως στο κέντρο του.Την κίνηση τους θα την χαρακτήριζα μάλλον 'νευρική' και απότομη.. 
Η μοναδική 'κόντρα' που ίσως παρατηρήσετε είναι ο χορός κυριαρχίας των αρσενικών..κόντρα όμως που μένει στον χορό και δεν έχει κυνηγητά,δαγκώματα κτλ. 
Αν επιλέξετε σκούρο βυθό και αρκετά φυσικά φυτά έτσι ώστε τα ψάρια να αισθάνονται άνετα,θα δείτε όλη την ομορφιά των cpd όσων αφορά την συμπεριφορά και τον χρωματισμό τους.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

Ο σεξουαλικός διαχωρισμός στα ενήλικα ψάρια είναι εύκολος.Τα αρσενικά έχουν αρκετά πιο έντονο χρωματισμό σε σχέση με τα θηλυκά.Επίσης ακόμα κι αν δεν έχουν χρωματιστεί εξ αιτίας του στρες μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε απο μια μικρή σκουρόχρωμη γραμμούλα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς των θηλυκών.

celestialpearldanio.com

celestialpearldanio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...