Τα Platy είναι απο τα πιο γνωστά ψάρια στον κόσμο των ενυδρείων,κάτι το οποίο οφείλεται στα έντονα και όμορφα χρώματά τους,στις σχετικά εύκολες συνθήκες διατήρησής τους καθώς και στην εύκολη αναπαραγωγή τους.
Ανήκει στα ζωοτόκα ψάρια,δηλαδή σ'αυτά που δεν γεννούν αυγά αλλά κατ ευθείαν γόνο.
Στη φύση συναντώνται στην κεντρική Αμερική,σε νερά γλυκά αλλά και υφάλμυρα και βάσει κάποιων αναφορών έχουν παρατηρηθεί σε σημεία με βλάστηση αλλά και χωρίς.
Το μέγεθός τους κυμαίνεται απο 2 έως 7 εκατοστά,με μεγαλύτερα συνήθως,να είναι τα θηλυκά.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Ιδανικές συνθήκες διατήρησης των Platy θεωρούνται οι ακόλουθες:
ph:Απο 7-8.5 (με ιδανικότερο απο 7.5 έως 8)
θερμοκρασία: Απο 20-26 (ιδανικά 23-25)
σκληρότητα:10-30 dH
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται κάποια τροποποίηση στο νερό της βρύσης ,εκτός αν αυτό δεν είναι για διάφορους λόγους πόσιμο ή είναι πολύ μαλακό.
Κάποιοι χομπίστες συμπληρώνουν στο νερό τους ενυδρείου μικρή ποσότητα ενυδρειακού αλατιού όχι μόνο για το λόγο του ότι τα platy συναντώνται στη φύση και σε υφάλμυρα νερά αλλά και πρόληψη ασθενειών κι αυτό γιατί να μεν σαν ψάρια θεωρούνται ανθεκτικά αλλά είναι ταυτόχρονα έχουν αρκετή ευαισθησία σε διάφορες μεταδοτικές ασθένειες αλλά νοσούν και εύκολα αν δεν διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες.
Τα platy είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και ήρεμα ψαράκια,τα οποία μπορούν εύκολα να συνυπάρξουν με άλλα είδη σε ένα κοινωνικό ενυδρείο.
Συνήθως φιλοξενούνται σε ενυδρεία με άλλα ζωοτόκα ψάρια (κυρίως λόγο συνθηκών νερού).
Τα ψάρια που αποφεύγουμε να τα συνδυάσουμε είναι οι ξιφοφόροι και ο λόγος είναι πως μπορεί να ζευγαρώσουν μεταξύ τους και να προκύψουν υβρίδια.
Η αναλογία που τοποθετούμε platy στο ενυδρείο είναι 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά κι αυτό για να μην υπάρξει στρες απο τον αρσενικό προς τα θηλυκά για ζευγάρωμα (σε περίπτωση που υπάρχουν λιγότερα).
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
Τα αρσενικά ψάρια φέρουν το λεγόμενο γονοπόδιο. Πρόκειται για το εδρικό πτερύγιο το οποίο εχει μετασχηματιστεί σε αναπαραγωγικό όργανο.Επίσης συνήθως τα θηλυκά είναι λίγο πιο στρογγυλά στην περιοχή της κοιλιάς.
photo |
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ-ΖΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Τα περισσότερα ενυδρεία που θα δείτε να φιλοξενούν platy και γενικότερα ζωοτόκα έχουν αρκετά φυτά και αρκετές φορές φυτά επιφανείας.Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι για να βρίσκουν κρυψώνα τα νεογέννητα ψαράκια αλλά και τα ενήλικα να νιώθουν ασφάλεια.
Πολλοί χομπίστες αποφεύγουν τη χρήση ξύλων και ριζών για 2 λόγους:
1)Για να μην πέφτουν οι σκληρότητες στο νερό
2)Για να μην τραυματίζονται τα ψάρια
Θα τα δείτε να κολυμπούν και να γεμίζουν με χρώμα όλες τις ζώνες του ενυδρείου.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα platy δέχονται όλες τις τροφές,είτε είναι ζωντανές είτε κατεψυγμένες είτε αποφηραμένες.Επίσης θα τα δείτε να τσιμπούν και άλγη εφ όσων υπάρχει μέσα στο ενυδρείο.
Γενικότερα προτείνεται ποικιλία στη διατροφή τους ,έτσι ώστε να δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να μην ασθενούν εύκολα.
Επισης καλό θα είναι μολις γεννούν τα θηλυκά να τα προσέχουμε λίγο περισσότερο έτσι ωστε να μην εξασθενούν απο τις συνεχόμενες γέννες.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Είναι απο τα ψάρια που δεν χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν τίποτα έτσι ώστε να δούμε γόνους.
Αρκούν οι καλές συνθήκες,η καλή διατροφή και φυσικά να υπάρχουν και τα 2 φύλα στο ενυδρείο.Απο κει και πέρα όλα παίρνουν το δρόμο τους.
Συνήθως το θηλυκό εγκυμονεί για περίπου ένα μήνα και μπορεί να γεννήσει απο ελάχιστα μέχρι και δεκάδες ψαράκια.Τα νεογέννητα μπορεί να καταλήξουν τροφή για τα ενήλικα αν δεν παρέχουμε αρκετές κρυψώνες.
Οι περισσότεροι χομπίστες αποφεύγουν τη χρήση γεννήστρας τύπου box ή net γιατί η εισαγωγή του θηλυκού σ αυτή μπορεί να το στρεσσάρει με άσχημα αποτελέσματα.
Κάποιοι έχουν ένα δεύτερο μικρότερο ενυδρείο και εμπειρικά ,μόλις καταλάβουν πως πλησιάζει η ώρα της γέννας βάζουν τη θηλυκιά σ αυτό.
Δεν είναι βέβαια λίγοι κι αυτοι που δεν παρεμβαίνουν καθόλου κι αφήνουν τη φύση να κάνει το έργο της και να μείνουν στη ζωή μονο τα πιο δυνατά ψαράκια.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σπέρμα του αρσενικού μπορεί να παραμείνει στο θηλυκό για αρκετούς μήνες κι απο μια και μόνο συνεύρεση να προκύψουν μέχρι και 5 με 6 γέννες.
Επίσης πολλές φορές υπάρχει το ενδεχόμενο να αγοράσουμε απο κατάστημα ψάρι το οποίο ήδη εγκυμονεί.
photo |
Αν η εγκυμοσύνη του είναι προχωρημένη ίσως μπορέσουμε να διακρίνουμε ένα μαύρο στίγμα στο πίσω μέρος της κοιλιάς (σε κάποια ψάρια δεν διακρίνεται εξ αιτίας του χρωματισμού τους) και επίσης θα παρατηρήσουμε πως το σχήμα της κοιλιάς είναι πιο χοντρό και κάπως τετράγωνο (σα να σχηματίζει γωνίες).
Τα platy έχουν προσδόκιμο ζωής απο 3 έως 5 χρόνια.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Τα ψάρια που συναντάμε στα καταστήματα είναι αποτελέσμα επιλεκτικών αναπαραγωγών.
Στη φύση κυρίως έχουν χρωματισμούς του καφε,κιτρινου,μπεζ.
Αν φιλοξενήσετε στο ενυδρειο σας δυο ή περισσότερες ποικιλίες θα διαπιστώσετε πως οι γονοι που θα προκύψουν ενδεχομένως να φέρουν χαρακτηριστικά κι απο τους 2 γονείς ή να μοιάζουν μόνο στον έναν..επίσης μπορεί να προκύψουν και αρκετά ιδιαίτερα ψάρια με ξεχωριστά χρώματα.
Σε πολλους κατόχους platy κάτι τέτοιο δεν τους αρέσει και προτιμούν να διατηρούν μία συγκεκριμένη ποικιλία στο ενυδρείο τους (πχ red wag).
Οι πιο συνηθισμένες χρωματικές ποικιλίες είναι:
RED WAGTAIL photo |
RED CORAL photo |
SUNSET PLATY photo |
HONEY ή BUMBLE BEE photo |
SALT & PEPPER photo |
TUXEDO photo |
MICKEY MOUSE photo |
BLUE PLATYphoto |
Στις ποικιλίες wagtail εκτός απο κόκκινο μπορεί να συντήσουμε κι άλλα χρώματα,βασικό χαρακτηριστικό είναι το μονόχρωμο σώμα και η μαύρη ουρά.
Όπως επίσης mickey mouse χαρακτηρίζεται η ποικιλία με το μαύρο σχέδιο στο τελείωμα του σώματος του ψαριού.Ο βασικός του χρωματισμός μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός απο αυτόν που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το tuxedo platy.
Ενδεχομένως να συναντήσετε και platy balloon και long fin..δεν τα αναφέρω γιατί σκοπός μου είναι ο χρωματικός διαχωρισμός και οχι οι τόσο οι γενετικές μεταλλάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου