07 Μαρτίου 2014

Μαζικοί και ξαφνικοί θάνατοι rasbora galaxy-Υποψία για columnaris


Αποφάσισα να αφιερώσω μια ανάρτηση σε ένα αρκετά άσχημο περιστατικό που αντιμετώπισα πριν απο μερικούς μήνες..
Το έχω ήδη αναφέρει στο forum aquatek όπου οι συγχομπίστες με βοήθησαν αρκετά
 (όσο γινόταν τουλάχιστον)..
Εκείνη την περίοδο τα cpd τα φιλοξενούσα σε ένα ενυδρείο 45 καθαρών λίτρων και το κοπάδι ήταν αρκετά μικρό (4-5 ψάρια),οπότε και αποφάσισα να το αυξήσω..
Βρήκα λοιπόν τα ψαράκια (σε 2 διαφορετικά καταστήματα),τα αγόρασα και μετά την απαιτούμενη προσαρμογή τα έβαλα στο ενυδρείο.
Μετά απο 3 μέρες ήρθε ο πανικός..μαζικοί και ξαφνικοί θάνατοι..πραγματικά αρκετές φορές έχει τύχει να χάσω ψάρια αλλά τέτοιο πράγμα δεν είχα ξαναδεί..
Τα ψάρια ήταν μια χαρά (ή έτσι έμοιαζαν τουλάχιστον) και μέσα σε λίγα λεπτά άρχιζαν να στροβιλίζονται να αποχρωματίζονται και στο τέλος να πεθαίνουν..
Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό (εξαιτίας των σπασμωδικών κινήσεων και του αιφνίδιου θανάτου) είναι πως κάτι μου είχε πέσει μέσα στο ενυδρείο και τα δηλητηρίαζε..
Βέβαια όσο και να έσπασα το κεφάλι μου δεν μπόρεσα να θυμηθώ τίποτα που θα μπορούσε να είχε πέσει μέσα στο ενυδρείο και να έχει προκαλέσει το κακό.
Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου το ενδεχόμενο δηλητηρίασης ή έστω ασθένειας,το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να λύσω όλο το ενυδρείο και να το ξεπλύνω με ξύδι και νερό..εδώ ένα λάθος που έκανα ήταν ότι κάποια φυτά τα έβαλα σε ένα άλλο ενυδρείο 120 λίτρων στο οποίο φιλοξενούσα cherry barbs..και λέω λάθος γιατί ωστόσο μιλούσα με συγχομπίστες απ το forum οι οποίοι μου έβαλαν στο μυαλό την υποψία για αρρώστια columnaris..πραγματικός πονοκέφαλος..
Απο τη στιγμή λοιπόν που φυτά απο το άρρωστο ενυδρείο μπήκαν στο υγιές υπήρχε η περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας..
οπότε έβαλα τα cpd στο 120 λίτρο και άρχισα θεραπεία σ αυτό το ενυδρείο με αλάτι και πτώση της θερμοκρασίας αρχικά 1 βαθμό..
Το 60λιτρο το έλυσα,το έπλυνα με χλωρίνη,έβρασα το υπόστρωμα και το έστησα κυριολεκτικά απ την αρχή..(χωρίς ψάρια)

Νεκρό cpd μάλλον απο βακτηριακή μόλυνση
Το πρώτο 24ωρο θεραπείας όλα ήταν καλά,τα ψάρια ήταν κανονικά χρωματισμένα,ειχάν όρεξη και εγώ είχα αρχίσει να χαίρομαι (μέσα μου όμως κρατούσα μια επιφύλαξη γιατί σε ένα άρθρο που είχα διαβάσει για την columnaris έλεγε πως η εμφάνιση της ασθένειας παρατηρείται εντός 48 ωρών)..
Εν ολίγοις πριν κλείσει το 48ωρο είχα χάσει άλλο ένα cpd και ένα cherry barb.
Διατήρησα το αλάτι για 3 μέρες και απο την 4η άρχισα σιγά σιγά αλλαγές νερού..
Άλλους θανάτους δεν είχα αλλά επειδή είχα φοβηθεί αποφάσισα να κάνω απολύμανση και στο μεγάλο ενυδρείο (χλωρίνη,βράσιμο υποστρώματος κτλ) και ταυτόχρονα αφού τελείωσε ο κύκλος της θεραπείας με αλάτι έκανα και προληπτικά θεραπεία με esha 2000 και στα 2 ενυδρεία..
Στη θεραπεία με το esha τα cpd επέστρεψαν στο 45λιτρο και τα cherry στο 120 λιτρο..
Ευτυχώς μπόλι για το στρώσιμο είχα απο έναν φίλο..

Celestial pearl danio με Columnaris??
Ότι και να είχε μετά απο λίγα λεπτά πέθανε.
Οι θάνατοι σταμάτησαν,τα ψάρια πήραν τα πάνω τους κι απο εκεί που ήμουν στα όρια να τα παρατήσω είδα και αναπαραγωγή..
Ηταν μια καλή αν και δυσάρεστη εμπειρία και το χειρότερο είναι πως μέχρι το τέλος δεν ήμουν σίγουρη αν είχα να αντιμετωπίσω όντως την columnaris..
Να προσθέσω επίσης πως ήταν η 1η φορά που ανησύχησα για την περίπτωση μετάδοσης ασθένειας και σε μένα (παρ ότι οι πιθανότητες είναι άπειρο ελάχιστες,δεν είχα διαβάσει και λίγα εκείνες τις μέρες).
Και πως μετά απο τέτοια εμπειρία η χρήση καραντίνας για τα νέα ψάρια είναι πλέον γεγονός..
Παρακάτω είναι κάποια links που μου έδωσαν οι συγχομπίστες απο το aquatek και με βοήθησαν έτσι ώστε να μπορέσω να προσανατολιστώ στο τι περίπου είχα να αντιμετωπίσω.

Μία φόρμα της jbl όπου με βασικές ερωτήσεις μας προσανατολίζει για το ποιά πιθανότατα να είναι η ασθένεια.

Πληροφορίες για την ασθένεια columnaris απο την wikipedia

Εμπειρία χομπίστα του οποίου το ενυδρείο νόσησε απο την columnaris

Ενδιαφέρουσες επίσης πληροφορίες για την ασθένεια εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...