05 Νοεμβρίου 2013

1η προσπάθεια αναπαραγωγής celestial pearl danio

Στην 1η απόπειρα αναπαραγωγής χρησιμοποίησα ένα μικρό ενυδρείο περίπου 10 λίτρων στο οποίο έβαλα 80% νερό απ το κύριο ενυδρείο των ψαριών και 20% φρέσκο απ τη βρύση.
Δεν έβαλα υπόστρωμα,τα μόνα που έβαλα ήταν ένα κομμάτι java moss,μια ανούμπια nana και ένα κομμάτι κερατόφυλλο.
Από εξοπλισμό χρησιμοποίησα ένα θερμοστάτη 25 watt ,ένα θερμόμετρο και μια μικρή αεραντλία.Απο φωτισμό δεν χρησιμοποίησα κάτι ιδιαίτερο,υπήρχε στο γραφείο που τοποθέτησα το ενυδρείο,ένα φωτιστικό led οπότε αρκέστηκα σ αυτή την πηγή φωτός.
Επιβεβαίωσα πως η θερμοκρασία του ενυδρείου 'γεννήστρα' είναι ίδια με του βασικού και τοποθέτησα 1 αρσενικό ψάρι και 2 θηλυκά.
Οι παράμετροι του νερού ήταν 22 βαθμοί με ph 7.4 και σκληρότητα kh 6 & gh 9.

Ενυδρείο γεννήστρα 10 λίτρων
Τα ψάρια τα άφησα στο ενυδρείο 1 εβδομάδα ακριβώς.Απο την πρώτη στιγμή ήταν ζωηρά και καθόλου στρεσαρισμένα,ιδιαίτερα θετικό γεγονός προκειμένου να έχω μια επιτυχημένη προσπάθεια.

Έκανα μικρές αλλαγές νερού κάθε μέρα (το 10% περίπου) και τάιζα σε μικρές ποσότητες πρωτεϊνική αποξηραμένη τροφή,αφαιρώντας την τροφή που παρέμενε αφάγωτη για να μην ανεβάσω αμμωνία.

Μετά απο 7 μέρες αφαίρεσα τα ψάρια και μετά απλά περίμενα (εδώ να σημειώσω πως μάλλον τα άφησα αρκετές μέρες γιατι φλερτ υπήρχε απο την πρώτη μέρα κι έτσι ίσως να φαγώθηκαν ορισμένα αυγά.)
Αυγά σ αυτή την προσπάθεια δεν κατάφερα να δω..βρήκα όμως μία φωτογραφία απ το διαδίκτυο για να έχουμε μια εικόνα του πως είναι..

aquapetz.com
        Την 5η μέρα απο την αφαίρεση των ψαριών είδα τον πρώτο γόνο στο τζάμι..     
            
Γόνος 5 ημερών
Γόνος 5 ημερών σε φυτό
Γόνος 5 ημερών

Μέσα στις επόμενες 2 μέρες ξεπρόβαλλαν κι άλλα ψαράκια.Αυτή τη στιγμή που γράφω είναι η τρίτη μέρα απο τη στιγμή που εντόπισα τον πρώτο γόνο και μέσα στο ενυδρειάκι μετράω περίπου 10 ψαράκια.Ακόμα βρίσκονται στα τζάμια και στα φυτά και δεν κολυμπούν ελεύθερα.

Απο τροφή για την ώρα πιστεύω πως αρκούνται στην moss θα κοιτάξω όμως για τροφή σε υγρή μορφή έτσι ώστε να τραφούν μόλις αρχίσουν να κολυμπούν.

***

Έχουν περάσει ακριβώς 2 εβδομάδες απο την μέρα που είδα τον πρώτο γόνο (όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες).
Άρχισαν να κολυμπούν ελεύθερα περίπου την 10η μέρα.Παρακάτω είναι μια φωτογραφία των ψαριών την 15η μέρα απο τη στιγμή που τα πρωτο είδα στα τζάμια.

Γόνοι 15 ημερών που κολυμπούν πλέον
Στο θέμα της τρόφης ακόμα δεν έχω αγοράσει liquid fry food (υγρή τροφή για γόνους).Είδα στο internet έναν τρόπο παρασκευής υγρής τροφής κατά την οποία πολτοποιούμε τροφή σε σκόνη ή flakes με νερό ενυδρείου και ρίχνουμε κοντά στα ψαράκια 1-2 σταγόνες δείτε εδώ και εδώ.

Αν κρίνω απο τις κοιλίτσες τους φαίνεται να τρέφονται..

Επίσης,ανακατεύω την moss και βλέπω τους γόνους εκείνη την ώρα να κινητοποιούνται γύρω απο τη moss σα να τρώνε.

***
Πλέον κλείνω περίπου ένα μήνα απο την εμφάνιση του 1ου μικρού.Οφείλω να ομολογήσω πως ακόμα μου φαίνονται πολύ μικρά..Μετά απο ένα μήνα και τώρα έχουν φτάσει περίπου στο μέγεθος ενός νεογέννητου guppy (ζωοτόκο).

Την 25η μέρα τα ψαράκια είναι έτσι:

Γόνος 25 ημερών
Ψαράκια 25 ημερών
την ώρα του γεύματος
CPD 25 ημερών
Στην διατροφή τους έχει προστεθεί τροφή σε μορφή πούδρας με την οποία τα ταίζω 4 φορές την μέρα.
Πλέον είναι εμφανές όταν τρώνε,φαίνεται δηλαδή η κίνηση που κάνει το στόμα τους αλλά επίσης και η κοιλίτσα τους φουσκώνει σχεδόν αμέσως.
Υποσιτισμένα δεν τα έχω δει ,βέβαια, έχω παρατηρήσει πως τρέφονται και απο μικροοργανισμός-υποθέτω-που έχουν δημιουργηθεί στο ενυδρείο.
Αλλαγή στο νερό κάνω μερα παρα μέρα 1 λίτρο (καθαρά λίτρα περίπου 10)..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...